
Kanser Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kanser, vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Kanser oluştuğu dokuya göre adlandırılır. 200’den fazla tipi tespit edilmiştir. En sık görülen ve ölüme yol açan kanser türleri akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanseridir. Kanser oluştuğu bölgeden başka organ ve dokulara yayılırsa, buna metastaz denir. Kanser Cerrahisi Nedir?
Belirtileri Nelerdir? Nasıl Oluşur? Nasıl Korunur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinde görev yapan, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan KINAŞ Kanser üzerine tüm bilinmesi gerekenleri, belirtiler, önlemler, korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Kanser hücresi durmadan çoğalmaya devam edebilir. Normalde bağışıklık sistemi anormal hücreleri yakalar ve yok eder. Ancak kanser hücreleri bağışıklık sisteminden kaçabilirler. Normal vücut hücrelerinde olağan olan hücre ölümü kanser hücrelerinde görülmez. Kanser oluşumunda ana etken genetik yapının yani DNA’nın doğuştan ya da edinsel etkenlerle bozulmasıdır. Ailenizde kanserli bireyler varsa kansere yakalanma riskiniz fazladır. Ancak yaşamınız boyunca maruz kaldığınız radyasyon, toksik maddeler, bazı virüsler ve sahip olduğunuz kanser dışı hastalıklar kansere yol açabilirler. Kanser Cerrahisi Nedir? Genel olarak kanser oluşumuna yol açan faktörler Nelerdir?
1.Yaş
2.Kansere neden olan maddeler (Aflatoksin, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, krom, kömür dumanı soluma, nikel, radon, pasif sigara dumanı, kurum, sülfürik asit)
3.Kronik iltihap
4.Kötü beslenme
5.Hormonlar
6.Bağışıklık sisteminin zayıf olması
7.Şişmanlık
8.Radyasyon
9.Tütün
Yukarıda kanser nedenleri olarak saydığımız faktörler her insanda kanser oluşturmaz. Bunun nedeni kanser gelişimine genetik yatkınlıktır. Doğuştan veya edinsel faktörler DNA hasarı yaparak doku ve organlarda anormal hücre çoğalmasına neden olurlar. Hücreler kansere neden olabilen etkenlerle uzun süre karşılaşınca, hücrelerde bazı mutasyonlar gelişebilir. Bu kronik maruziyetler bir dizi mutasyonlarla hücrelerde kanseröz değişiklikleri meydana getirebilir. Bu tip anormal hücreler herkeste gelişebilir, ancak yeterli bir immün sistem bu hücreleri tanır ve ortadan kaldırır veya tamir eder. Organizmanın immün sisteminde de bir zafiyet olması sonucu, yapısı bozulan hücrelerde kontrolsüz çoğalma artar ve kanser kitleleri oluşur. Yine biyolojik yapısında başka değişikliklerin de gelişmesi ile metastaz özelliği kazanır ve uzak organlara yayılmaya başlar. En etkili çözüm olan Kanser Cerrahisi Nedir?
Kanserin Muhtemel Belirtileri Nelerdir?
Volkan KINAŞ açıklamalarına Belirtiler ile devam etti.
-Anormal kilo kaybı
-İdrardan ya da dışkıdan kan gelmesi
-Memede kitle
-Vücudun herhangi bir yerinde kitle
-Öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı
-Kan tükürme
-Nedensiz, geçmeyen ishal veya kabızlık
-Mide veya makat ağrısı
-Öksürükte kan
-Benlerin renginde değişme, kabuklanma, büyüme
-Anormal vajinal veya rektal kanamalar
-Karın ağrısı
-Uzun süren ve nedeni açıklanamayan ateş
-Kemik ağrıları
-Solukluk
-Halsizlik
Kanser Tanı Ve Tedavisi
Yukarıda sayılan kanser belirtilerinden biri ya da birkaçı sizde veya yakınlarınızda varsa ve geçmiyorsa hemen hekime başvurmalısınız. Hekim, hastadan öncelikle öyküsünü alır. Şikayetlerini, özgeçmişini, genetik geçmişini ve yaşam alışkanlıklarını öğrenir. Daha sonra laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemlerini kullanarak hastalığı teşhis etmeye çalışır. Bir tümör tespit edilmişse biyopsi istenir. Op. Dr. Volkan KINAŞ Kanser ile mücadelede en önemli unsurun erken tanı ve farkındalık olduğunu vurguladı. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesinde Kanser Cerrahisi Uygulayan Cerrah, Kanser Cerrahisinin başarılı ellerde ve donanımlı sağlık kuruluşlarında gerçekleşmesinin önemini aktardı.