
Dr. Öğr. Üyesi Elif BERBER DİJİTAL SAĞLIK İÇİN
KÖK HÜCRE TEDAVİLERİ ve KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
Halk arasında bilinen iki çeşit Kökhücre vardır . Burada hakkında bilgi vereceğimiz yetişkin tipi kök hücrelerdir. Halk arasında bilinenin aksine PRP ile kök Hücre uygulaması farklı tedavi yöntemleridir. Kök hücre insan vücudunda var olan hücrelerdendir. Bir tür temel hücredir ve vücutta ihtiyaca ve hücrenin bulunduğu ortama göre farklı hücrelere dönüşürler. Bu özel hücreler de sağlıklı yeni dokular oluşturmaya yardımcı olabilir. Kök Hücrelerin tedavisi ayrıca zarar görmüş dokulardaki hücrelerin onarımında da yardımcı olabilmektedir.
KÖK HÜCRE KULLANIM ALANLARI
Kişinin kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücreler birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çok yönlü çoğalma kapasitesi olan kök hücreler olarak bilinen yağ dokusu kök hücreleri, son yıllarda klinik uygulamalarda yaygındır. Özellikle cildiye alanında Saç dökülmesi, leke açılması ve gençleştirme için kullanım sağlanılmaktadır. Estetik cerrahi, kardiyoloji ve ortopedi bölümlerinde kök hücre tedavilerinden yararlanılmaktadır.

PRP’NİN YAYGIN KULLANIM ALANLARI
PRP uygulaması en çok saç tedavisinde ve estetik alanında kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra ortopedi, yara tedavisi, cilt yenileme ve leke tedavilerinde de kullanılmaktadır. PRP hücrelerden oluştuğu için yeni hücreler tedavi için kullanılan bölgede yenilenme, canlanma sağlamaktadır. Bu sebeple kullanım alanı giderek artmaktadır. Saç tedavisinde kullanıldığında saç derisine enjekte edilerek deride canlanma sağlamaktadır, böylelikle dökülen saçlar yerine gelmekte ve ölü saç hücreleri canlanmaktadır. PRP Estetik amaçlı kullanıldığında ise özellikle ileri yaşlarda görülen cilt lekeleri, cilt solgunluğu ve renk kaybı gibi cilt yenilenmesi içinde uygulanmaktadır. PRP sıvısı enjekte yöntemi ile uygulandığından ulaştığı tüm hücrelere canlılık vererek hücreleri yenilemektedir.

PRP ENJEKSİYONLARINI NASIL KULLANILIR?
NELERE GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR?
PRP işlemi uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Öncelikle hastadan alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konulur. Sonrasında kan içinde jel bulunan tüpe yerleştirilir. Santrifüje konulan tüpteki kanın içindeki maddeler 5-8 dakika içinde ayrıştırılır. Kanın trombositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış olur. Elde edilen karışım enjeksiyon yöntemi ile ilgili alana uygulanır.
PRP enjeksiyonlarımızı tek başına veya diğer tedavi yöntemleri ile kombine olarak hastanın durumuna göre, yaşına göre, evresine göre 3 veya 5’er seans şeklinde 3 haftada 1 uygulanabilir. PRP kürü tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabilir.