
Pandemi Ve Psikoloji
Pandemi döneminde içinden geçtiğimiz psikolojik durumlar ve bu durumlara karşı nasıl kendimizi destekleyebiliriz, Uzman Psikolog Sena ÖZKAN anlattı. Pandemi ve Psikoloji birbirini nasıl etkiler?
Değişen hayatlarımız..
Covid-19 ile hayatlarımızda belki de daha önce hiç telaffuz etmediğimiz kelimeleri telaffuz eder olduk. Karantina, sosyal mesafe, günlük hayatımızda maske takmak zorunda olmak hatta artık dışarı da maskesiz kişiler gördüğümüzde garipsemek. Sanırım en zoru da bu sürecin ne zaman biteceğini bilmemek..
İnsanoğlu belirsizliğe karşı tahammülsüzdür ve belirsiz olan her şeyi de aslında bir tehlike olarak algılar. Halbuki hayatlarımıza dönüp baktığımızda belirsiz olan şeyler belirli olanlardan daha fazladır. Dışarı çıktığımız zaman bize bir araba çarpıp sonrasında da öleceğimiz ihtimali üzerinde dursak ve sürekli bu düşünce ile yaşasak dışarı çıkabilir miydik? Cevaplarınızın hayır olduğunu duyar gibiyim. Eğer evet olsaydı, yoğun bir kontrol çabasının da bu düşüncelerin arkasından gelecek olduğunu söyleyebilirim. Kontrol etme çabası arttıkça riski algılamamız da artar. Belirsizlik kontrol edilemeyen bir durum olduğu içinde bu durum karşısında kaygı duygunuzun yoğunluğu artar ve endişeli düşüncelerde beraberinde gelir. Risk algısının düzeyini belirleyen en önemli şeylerden biri de: Yeni olmasıdır. Aynı Covid-19 gibi.
Daha bu hastalık ne demek bilmeden, anlamadan hastalığın etkilerinden daha çok yayılan bir gerginlik, kaygı, stres… Bu kadar bilgi kirliliği içerisinde doğru bilgiye ulaşmanın güç olduğu bu dönemde sürü psikolojisinin etkisiyle birlikte risk algısının artışı ve ‘’tehlikedeyim’’ düşüncesi ile ortaya çıkan duygular ve duygulardan yola çıkarak hareket etme hali. Yani; belirsizlik ile birlikte doğru bilgiyi edinemediğimiz zamanlarda insanoğlu duygularıyla hareket eder ve alternatif olarak düşünebileceğimiz daha farklı olabilirlikleri göz ardı eder.
Açıklamalarına devam eden Sena ÖZKAN
Ancak unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de ne kadar üzerinde konuşulursa konuşulsun insanın farkında ya da değil, en önemli becerilerinden birisi de belirsizlikle kalmaktır. Çünkü hayatın kendisi zaten belirsizdir.
Covid ile hayatlarımıza giren kaygının yanı sıra sevdiklerimizden ayrı kalmak, dijital yollarla bağ kurmaya çalışmak, tabiri caizse kabuğumuza çekildiğimiz, izole olduğumuz bu yaşamda ne zaman eskiye ve ‘normal’e döneceğimizi bilmediğimiz bugünler umarım ki daha anlamlı ve kendimizi keşfederek geçirdiğimiz günler olur. Belki de bu süreç ile sarılmanın önemini, sevdiklerimizin kıymetini anlarız..
Sağlıkla kalın..