Zayıflama Diyetleri ile İlgili Merak Edilenler
Zayıflama diyetleri ile ilgili neleri doğru biliyoruz, nelere dikkat etmeliyiz?

Günümüz yaşam temposunda fast foodun hayatımızda büyük yer edinmesiyle birlikte zayıflama diyetleri de çokça uygulanır hale geldi. Peki zayıflama diyetleri ile ilgili neleri doğru biliyoruz, nelere dikkat etmeliyiz?
Diyet döneminde önemli olan sadece alınan kalori miktarı mıdır?
Tabii ki zayıflamak isteyen bir bireyin kalori hesabı yapması oldukça önemlidir. Ancak bu kalorinin ne şekilde alındığı da aynı derecede önemlidir. Önemli olan toplam kalori sınırları içinde karbonhidrat, protein ve yağlar arasında da bir denge sağlamaktır. Bu nedenle günlük enerjinin %12-15’i proteinlerden, %55-60’ı karbonhidratlardan, %25-30’u ise yağlardan karşılanmalıdır.
Sık sık ve ağır diyetler yapmak metabolizmamızı etkiler mi?
Bu şekilde uygulanan diyetler sadece metabolizmamızı değil, sindirim sistemimizi de olumsuz etkiler. Yapılması gereken yaşınıza, boyunuza, kilonuza, aktivite durumunuza ve yaşam şeklinize uygun olarak hazırlanmış ve yavaş kilo verdiren ( haftada 0.5-1 kg) diyetler uygulamaktır.
Atıştırmak diyeti bozar mı?
Bu tamamen atıştırılan gıdaların türüne ve miktarına bağlıdır. Günlük almanız gereken enerjiyi öğünlere böler ve bu tür ürünleri ara öğünlerde tüketirseniz herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Aksine azar azar ve sık sık yemek, metabolizmayı hızlandırdığı için diyet döneminde özellikle önerilen bir durumdur.
Tuz şişmanlatır mı?
Fazla tuz tüketilmesi vücutta su tutulmasına yol açar ama vücuttaki yağ oranıyla bir ilgisi yoktur.
Ancak su tutulduğu için kişide şişkinlik hissine yol açabilir. Ayrıca tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan özellikle diyet döneminde fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
Sıcak ortamlar zayıflatır mı?
Sauna vb. sıcak ortamlar, vücudun toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar ama zayıtlatmaz, sadece terleme ile su kaybına neden olurlar.
Bitki ve meyve çayları zayıflatır mı?
Bitki ve meyve çaylarının zayıflama üzerinde doğrudan etkisi olmamakla birlikte, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak, kilo vermenize ve hastalıklardan korunarak, zinde kalmanıza yardımcı olurlar.
Ülker Mavi Yeşil Natura’nın %100 doğal ve bitkisel içerikli form, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı ve yeşil çay çeşitlerini günün her saatinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Hangi Saatte Ne Yiyelim?
Aldığımız kiloların en önemli nedeni tabii ki gün içinde yediklerimiz, ancak önemli bir diğer nokta da bu besinleri hangi saatlerde tükettiğimiz…
Günün belli saatlerinde metabolizmamız çok hızlı çalışırken, geri kalan zamanlarda oldukça yavaş hareket ediyor. Yani kısacası artık ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimiz de önem kazanıyor.
O zaman hangi saatte ne yiyelim?
Sabah
Metabolizmanın oldukça hızlı, enerji ihtiyacımızın da fazla olduğu sabah saatlerinde güne iyi bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Kahvaltıda kepekli ekmek, peynir, domates ve salatalık hem tok tutmaları hem de besleyici olmalarından dolayı özellikle tüketilmelidir.
Öğle
Öğlen saatlerinde de vücudun kalori yakma hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle günlük enerji ihtiyacımızın üçte ikisini bu saatlerde tüketmemizde yarar vardır. Kalori değerleri yüksek olduğundan, öğle yemeğinde et ve ekmek grubu ağırlıklı beslenmek daha doğrudur.
İkindi
Saat 16.30-17.00 civarında kan şekerinde bir düşme olabilir. Bu saatlerde meyve ya da küçük sandviçler tüketerek bu durumu önleyebilirsiniz.
Akşam
Akşam saatlerinde metabolizma hızımız yavaşlar. Bu saatlerde fazla aşırıya kaçmadan yemek yenmelidir. Sebze yemekleri, salata, çorba ya da ızgara et gibi kolay hazmedilen besinler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir.